(Bon)printer werkt niet, wat te doen?

Wanneer er afgerekend is, wordt er veelal een bon meegegeven aan de klant. De ene klant acht dit nodig, waar de andere klant dit zonde vindt van het papier. Aangezien sommige klanten het wenselijk vinden om een bon geprint mee te krijgen, is het mogelijk om vanuit de kassa binnen Salonhub een bon af te drukken.

Er kunnen echter problemen ontstaan met een printer, waardoor deze functie niet werkt. Er zijn een aantal checks die kunnen worden doorlopen, om te kijken waar het probleem precies zit.

Uiteraard kan een bon ook altijd per mail worden verzonden, wanneer de printer niet (goed) werkt.

Staat de printer aan en zijn alle kabels goed aangesloten?

Het klinkt logisch, maar het zou kunnen zijn dat de printer of een van de kabels onverhoopt is verschoven, waardoor er geen verbinding tot stand kan komen. Controleer alle kabels of deze goed in de printer en de pc zitten en bekijk of de juiste lampjes op de printer branden.

Het kan altijd wijsheid zijn om zowel de printer als de pc even tien á vijftien seconden volledig uit te schakelen en beide apparaten vervolgens weer in te schakelen.

Is er verbinding met Salonhub POS?

Salonhub POS is de link tussen Salonhub en overige apparatuur, zoals de bonprinter, maar bijvoorbeeld ook een pinapparaat. Of Salonhub POS werkt, is gemakkelijk te ontdekken. Wanneer rechtsboven op het vraagteken wordt geklikt, wordt een nieuw menu geopend. Hier is direct zichtbaar of de POS actief is.

In het onderstaande voorbeeld is de POS niet actief:
In bovenstaande geval kan de POS worden gedownload op deze pagina. Installeren is zeer eenvoudig, zie de uitleg voor macOS en Windows.

Is er sprake van één pc binnen de salon? Dan behoren de geavanceerde instellingen op standaard te staan, zoals in het onderstaande voorbeeld:

Is de printer actief?

Uiteraard is het van belang dat de (bon)printer is geïnstalleerd op de pc en dat deze kan worden gevonden in Salonhub. Wanneer de printer niet goed is aangesloten of niet op de juiste manier is geïnstalleerd, zal deze niet kunnen worden gevonden en gebruikt door Salonhub.

Binnen macOS kan er via systeemvoorkeuren – printers en scanners worden bekeken of de printer geïnstalleerd en actief is.

Of de printer in een Windows pc goed is geïnstalleerd, kan men vinden onder printers en apparaten (configuratiescherm).

In het onderstaande voorbeeld staat de printer op offline. Het is in dat geval wijsheid om de printer opnieuw te installeren en de bekabeling na te lopen.

Komt de opdracht in de wachtrij van de printer?

Het zou kunnen voorkomen dat de printer wel wordt gevonden door Salonhub en dat bijvoorbeeld een kassabon wel als opdracht wordt verstuurd naar de printer. Echter, de opdracht komt in een afdrukwachtrij te staan.

Dit kan meerdere redenen hebben. Controleer in dit geval of de bonrol goed in de printer zit, de printer actief is en er geen blokkerende documenten in de afdrukwachtrij staan. In het laatste geval kan het beste de afdrukwachtrij leeg worden gemaakt.

Binnen Windows kan dit door de afdrukopdrachten te selecteren, op de rechtermuisknop te klikken en de opdrachten te annuleren (klik voor een uitgebreide uitleg). Binnen macOS kan dit door de afdrukwachtrij te openen en de opdrachten door middel van de kruisjes te annuleren.

Is de juiste driver voor de printer geïnstalleerd?

Doordat Windows en Apple regelmatig updaten, zou het kunnen zijn dat printers niet meer op de juiste manier communiceren met de pc. Zo heeft Windows onlangs een update uitgerold, waardoor Star printers niet altijd meer werden gevonden. Een mogelijke oplossing voor dit probleem staat op deze pagina.

Het updaten van de printersoftware kan op verschillende manieren. Een uitleg voor Windows staat op deze pagina. Een uitleg voor macOS is te vinden op deze pagina.

Bovenstaande stappen uitgevoerd en nog altijd geen print?

Uiteraard kan er altijd even worden meegekeken of er toch ergens een instelling niet helemaal goed staat ingesteld. Daarnaast is het verstandig om te kijken naar de leeftijd van zowel de printer als de computer. Sterk verouderde printers en/of computers ondervinden steeds vaker problemen met het verbinden, aangezien de software voor deze apparaten niet altijd meer wordt bijgewerkt.

Alternatief: kassabon versturen per mail

Wanneer er helemaal geen problemen ontstaan met kassabonnen, gebruikt men het versturen van de kassabon per mail. Dit kan per klant worden geautomatiseerd en wordt tevens als prettig ervaren. Overigens scheelt het geld aan printers en papier en is het tevens goed voor het milieu.

Een uitleg over het versturen van de kassabon per mail staat op deze pagina.